Αν προσπαθείς να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια ή ονειρεύεσαι να αποκτήσεις παιδιά κάποια μέρα, αλλά ακόμη αυτή η μέρα δεν είναι κοντά, λόγω διαφόρων καταστάσεων, πιθανώς έχεις ακούσει να σου λένε ότι «πρέπει να ξεκινήσεις πριν τα 35!», επειδή, αν ξεπεραστεί αυτή η ηλικία, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.

Πόσο δύσκολο είναι να μείνεις έγκυος μετά τα 35;

Αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε τη δική σας οικογένεια ή ονειρεύεστε να αποκτήσετε παιδιά κάποια μέρα, αλλά ακόμη αυτή η μέρα δεν είναι κοντά, λόγω διαφόρων καταστάσεων, πιθανώς έχετε ακούσει να σας λένε ότι «πρέπει να ξεκινήσεις πριν τα 35!», επειδή, αν ξεπεραστεί αυτή η ηλικία, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.

Σίγουρα αυτή η… συμβουλή αυξάνει το στρες και τις αγωνίες σας, αλλά μήπως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Τελικά, πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να μείνει έγκυος μετά την ηλικία των 35; Μπορεί να διατηρεί τις ελπίδες της;

Όπως πολλά άλλα πράγματα, η απάντηση είναι πολύ πιο σύνθετη και δεν εξαντλείται σε ένα «Ναι!» ή ένα «Όχι…».

Τα 35 δεν είναι ο ‘μαγικός αριθμός’…

Είναι αδύνατο να χαράξετε μια γραμμή στον χρόνο και να πείτε ότι αμέσως μετά από αυτήν την ημερομηνία η γονιμότητά σας θα κατρακυλήσει. Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η γονιμότητά σας αρχίζει να μειώνεται σταδιακά από τα τέλη ακόμη της δεκαετίας των 20. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνεται μόλις φτάσετε στα 32 και στη συνέχεια επιταχύνεται και πάλι περίπου στην ηλικία των 37 ετών.

Με αυτήν την πρόοδο, όταν φτάσετε στα 40, η γονιμότητά σας έχει μειωθεί σημαντικά. Υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να μείνετε έγκυος, αλλά αυτό μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ότι περιμένατε.

Ας δούμε μερικές στατιστικές, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτά τα δεδομένα λίγο πιο «καθαρά». Μια μελέτη σε μεγάλο δείγμα εξέτασε τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης των γυναικών διαφόρων ηλικιών, εάν έχουν σεξουαλική επαφή την πιο γόνιμη ημέρα του κύκλου τους. Αποκάλυψε τα εξής:

  • Οι γυναίκες ηλικίας 19-26 ετών έχουν πιθανότητες σύλληψης πάνω από 50%
  • Για τις γυναίκες ηλικίας 27-34 το ποσοστό αυτό είναι λίγο κάτω από 40%
  • Οι γυναίκες ηλικίας 35-39 έχουν πιθανότητες να συλλάβουν κάτω από 30%, δηλαδή περίπου το μισό ποσοστό από εκείνο του ηλικιακού γκρουπ 19-26.

Και, για να το κάνουμε ακόμη πιο κατανοητό, κάθε μήνα έχετε 25% πιθανότητες να συλλάβετε όταν είστε στα 20, αλλά μόνο ένα 5% κάθε μήνα, όταν είστε στην ηλικία των 40.

Άρα, δεν είναι αδύνατο, απλώς είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβετε σε αυτήν την ηλικία.

Ένας άλλος τρόπος υπολογισμού της γονιμότητας είναι παρακολουθώντας πόσο χρόνο χρειάζεται μια γυναίκα για να συλλάβει και να γεννήσει. Με αυτή τη μέθοδο, διαπιστώθηκε ότι:

  • 75% των γυναικών 30 ετών συλλαμβάνουν μέσα σε 1 χρόνο, ενώ ποσοστό 91% μέσα σε 4 χρόνια.
  • 66% των γυναικών 35 ετών συλλαμβάνουν μέσα σε 1 χρόνο, ενώ ποσοστό 84% μέσα σε 4 χρόνια.
  • Μόνο το 44% των γυναικών 40 ετών συλλαμβάνουν μέσα σε 1 χρόνο και μόνο το 64% αυτών μέσα σε 4 χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) συνιστά να ξεκινήσετε την αξιολόγηση της πιθανής υπογονιμότητάς σας εάν δεν έχετε μείνει έγκυος εντός 12 μηνών προσπάθειας, εάν είστε κάτω των 35, ή εντός έξι μηνών, εάν η ηλικία σας υπερβαίνει τα 35 έτη.

Δεν είναι μόνο θέμα γονιμότητας…

Όταν μιλάμε για δυσκολίες επίτευξης εγκυμοσύνης, πάνω από την ηλικία των 35, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται μόνο για ποσοστά σύλληψης.

Όσο μεγαλύτερη είστε σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες αποβολής ή θνησιγένειας.

Επιπλέον, ο κίνδυνος ενός εμβρύου με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, που μπορεί να σας οδηγήσει στο ενδεχόμενο της τεχνητής διακοπής της κύησης, αυξάνεται επίσης πάνω από την ηλικία των 35 ετών. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 10% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή για τις γυναίκες που βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των 20, αλλά αυξάνεται σε 18% για γυναίκες άνω των 35 ετών και σε ποσοστό 34% για γυναίκες που βρίσκονται στα πρώιμα 40.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να χάσετε το μωρό σας, όταν είστε 40, φτάνει το ποσοστό του 40%, αλλά περιορίζεται σε ποσοστό 15%, όταν είστε στην ηλικία των 20. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή όσο μεγαλώνετε, μειώνεται τόσο η ποιότητα των ωαρίων σας, όσο και η ποσότητά τους. Και όσο μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων σας υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος το γονιμοποιημένο ωάριο να μη διαιρεθεί σωστά, οδηγώντας σε χρωμοσωμικά ελαττώματα.

Woman thinking fertility after 35

Γυναίκα σκέφτεται τη γονιμότητα μετά τα 35

 

Γιατί γίνεται τόσο πιο δύσκολο να συλλάβετε, όταν περάσετε τα 35;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η γονιμότητά σας μειώνεται κατά προσέγγιση σε αυτήν την ηλικία, είναι επειδή δε σας έχουν απομείνει πλέον πολλά ωάρια. Οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια στο σώμα τους, αλλά μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία έχουν απομείνει μόνο 300.000-400.000 από αυτά, περίπου. Αυτός ο αριθμός συνεχώς μειώνεται και, μέχρι να γίνετε 35, έχουν απομείνει μόνο μερικές ντουζίνες ωαρίων που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση. Επιπλέον, σε αυτήν την ηλικία μπορεί να ξεκινήσετε να έχετε κύκλους χωρίς ωορρηξία.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να έχετε αντιμετωπίσει κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης ή λοίμωξης, που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη γονιμότητά σας, αφήνοντας ουλές γύρω από τον τράχηλο ή τις σάλπιγγες. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε αναπτύξει καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας, που καθιστούν πολύ πιο δύσκολο το να μείνετε έγκυος.

Παράλληλα, καθώς μεγαλώνετε βιώνετε μια φυσική μείωση της τραχηλικής βλέννας, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη, βοηθώντας το σπέρμα, μέσω του τραχήλου της μήτρας και των σαλπίγγων, να επιτύχει τον στόχο του και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Όταν είστε άνω των 35 ετών, κάθε χρόνος που περνά μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις πιθανότητες επιτυχίας στο να γίνετε γονέας, οπότε είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια μόλις δείτε ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες να συλλάβετε. Είτε συνεχίζετε την προσπάθειά σας να φτιάξετε τη δική σας οικογένεια μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, δωρεάς ωαρίων / σπέρματος, είτε με φυσική σύλληψη, ευχόμαστε η εμπειρία σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και ευχάριστη, χωρίς αξεπέραστα προβλήματα.

Η ηλικία του άντρα έχει επίσης σημασία

Δεν είναι μόνο η ηλικία της γυναίκας που επηρεάζει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε το μωρό σας με φυσικό τρόπο. Η ηλικία του συντρόφου σας διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Η ανδρική γονιμότητα δε μειώνεται τόσο γρήγορα όσο η γυναικεία, αλλά όταν οι άντρες βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των 30, έχει ήδη μειωθεί αισθητά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, με σύντροφο στην ίδια ηλικιακή ομάδα, έχουν ποσοστό επίτευξης σύλληψης 29%, αλλά εάν ο σύντροφός τους είναι πέντε ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερος, το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 18%.

Πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν στη γονιμότητα

Αρκετοί ίσως σας πουν να επιδιώξετε τη σύλληψη πριν από τη «μαγική» ηλικία. Όμως, όπως είδαμε, δεν υπάρχει προκαθορισμένη ηλικία όπου η γονιμότητά σας (ή, αντίστοιχα, εκείνη του συντρόφου σας) θα μειωθεί. Με βάση αυτά, η πιθανότητα να συλλάβετε και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό μειώνεται καθώς εσείς και ο σύντροφός σας μεγαλώνετε, καθώς έχετε λιγότερα βιώσιμα ωάρια διαθέσιμα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής και θνησιγένειας. Είναι σίγουρα καλύτερο να ξεκινήσετε την προσπάθεια για σύλληψη νωρίτερα, αρκεί να θυμάστε ότι δεν υπάρχει «μαγική φόρμουλα» – ή ηλικία – για να εξασφαλίσετε την επιτυχία.